Imbir jest rośliną występującą głównie w Azji, na wyspach Oceanu Spokojnego, w Ameryce Południowej i Afryce. Najczęściej używany jest w postaci świeżej, nieco rzadziej w formie suszonej. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie znane w całej Azji. Imbir posiada właściwości rozgrzewające, a w smaku jest dość ostry.
WŁAŚCIWOŚCI:
- ułatwia trawienie
- działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie
- ma zastosowanie w przypadku biegunki i wymiotów
- łagodzi bóle menstruacyjne
- poprawia koncentrację
- działa przeciwobrzękowo
- polepsza krążenie krwi
- leczy migreny
- ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów
- zapobiega powstawaniu wrzodów
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc
- ma korzystny wpływ na układ odpornościowy
- poprawia wrażliwość na insulinę
- działa zapobiegawczo przeciw nowotworom
- przyspiesza spalanie tłuszczu
- powoduje, że włosy stają się gęste i mocne
- działa przeciwobrzękowo
- dba o jamę ustną
- pomaga w walce z reumatyzmem