Pomidory

pomidory

Pomidory są jednymi z najzdrowszych warzyw. Pomidory jadalne pochodzą z Ameryki Południowej i uprawiane są tam od 8000 lat. Naturalny czerwony barwnik występujący w pomidorach – likopen, jest najsilniejszym przeciwutleniaczem z grupy karetonoidów. Ponadto, w pomidorach jest duża zawartość witaminy C, E, B, PP i K. Bogate są także w wapń, żelazo i magnez.

WŁAŚCIWOŚCI:

  • dzięki likopenowi mają silne działanie przeciwutleniające
  • zmniejszają ryzyko zawału
  • zapobiegają miażdżycy
  • nasilają procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamują gromadzenie się trójglicerydów
  • wzmacniają odporność
  • regulują pracę układu nerwowego i krwionośnego
  • przyspieszają metabolizm
  • działają moczopędnie
  • wzmacniają układ kostny
  • obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu
  • mają silne właściwości przeciwnowotworowe
  • pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę i piękną skórę
  • działają jak antydepresant
  • wspomagają trawienie, perystaltykę jelit i niwelują zaparcia
  • chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV
  • pomagają utrzymać włosy w dobrej kondycji
  • rozjaśniają przebarwienia skórne i łagodzą zmiany trądzikowe