Pomidory są jednymi z najzdrowszych warzyw. Pomidory jadalne pochodzą z Ameryki Południowej i uprawiane są tam od 8000 lat. Naturalny czerwony barwnik występujący w pomidorach – likopen, jest najsilniejszym przeciwutleniaczem z grupy karetonoidów. Ponadto, w pomidorach jest duża zawartość witaminy C, E, B, PP i K. Bogate są także w wapń, żelazo i magnez.
WŁAŚCIWOŚCI:
- dzięki likopenowi mają silne działanie przeciwutleniające
- zmniejszają ryzyko zawału
- zapobiegają miażdżycy
- nasilają procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamują gromadzenie się trójglicerydów
- wzmacniają odporność
- regulują pracę układu nerwowego i krwionośnego
- przyspieszają metabolizm
- działają moczopędnie
- wzmacniają układ kostny
- obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu
- mają silne właściwości przeciwnowotworowe
- pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę i piękną skórę
- działają jak antydepresant
- wspomagają trawienie, perystaltykę jelit i niwelują zaparcia
- chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV
- pomagają utrzymać włosy w dobrej kondycji
- rozjaśniają przebarwienia skórne i łagodzą zmiany trądzikowe