Soja jest bez wątpienia jedną z najważniejszych roślin pokarmowych i leczniczych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji (w tym Chiny, Japonia, Korea), została udomowiona ponad 3000 lat temu. Soja jest bogata w pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, jest źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, fosforu i wapnia).
WŁAŚCIWOŚCI:
- obniża poziom cholesterolu
- łagodzi objawy menopauzy
- poprawia elastyczność skóry
- pomaga utrzymać w równowadze kobiece hormony
- chroni przed miażdżycą i chorobami serca
- ma korzystne działanie w zapobieganiu nowotworowi piesi i endometrium
- zapobiega uderzeniom gorąca
- obniża poziom cukru we krwi
- zwiększa gęstość mineralną kości, zapobiega osteoporozie
- chroni przed nowotworem prostaty
- zmniejsza ryzyko przerzutów nowotworowych
- zwiększa odporność organizmu
- łagodzi objawy opryszczki
- zapobiega kamicy żółciowej
- pomaga utrzymać linię