Soja

soja

Soja jest bez wątpienia jedną z najważniejszych roślin pokarmowych i leczniczych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji (w tym Chiny, Japonia, Korea), została udomowiona ponad 3000 lat temu. Soja jest bogata w pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, jest źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, fosforu i wapnia).

WŁAŚCIWOŚCI:

  • obniża poziom cholesterolu
  • łagodzi objawy menopauzy
  • poprawia elastyczność skóry
  • pomaga utrzymać w równowadze kobiece hormony
  • chroni przed miażdżycą i chorobami serca
  • ma korzystne działanie w zapobieganiu nowotworowi piesi i endometrium
  • zapobiega uderzeniom gorąca
  • obniża poziom cukru we krwi
  • zwiększa gęstość mineralną kości, zapobiega osteoporozie
  • chroni przed nowotworem prostaty
  • zmniejsza ryzyko przerzutów nowotworowych
  • zwiększa odporność organizmu
  • łagodzi objawy opryszczki
  • zapobiega kamicy żółciowej
  • pomaga utrzymać linię