Witamina B6 odgrywa bardzo istotną rolę w organizmie człowieka i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Należy ona do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w ważnych życiowych procesach, takich jak metabolizm aminokwasów oraz tworzenie czerwonych krwinek. Po spożyciu, witamina B6 jest wchłaniana prosto z układu pokarmowego i następnie magazynowana w mięśniach i wątrobie pod postacią fosforanu pirydoksalu. Niedobór tej witaminy może powodować na przykład nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego (apatia, bezsenność, drgawki, pogorszenie samopoczucia), stany zapalne skóry, kamicę nerkową, czy też zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego. Witamina B6 występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego (wątroba, mięso, łosoś, mleko, fasola, kiełki pszenicy, marchew, ziemniaki, brązowy ryż, banany, pomidory).
WŁAŚCIWOŚCI:
- jest niezbędna do produkcji hemoglobiny
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- zwiększa metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek
- ma wpływ na spalanie tłuszczu
- wspomaga leczenie nerek
- jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
- łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego
- kontroluje poziom homocysteiny (aminokwasu) we krwi
- zmniejsza ryzyko chorób serca
- łagodzi skurcze mięśni
- uczestniczy w tworzeniu przeciwciał
- umożliwia magazynowanie energii
- uczestniczy w tworzeniu hormonów i enzymów
- łagodzi skutki uboczne leków
- wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz zapalenia warg
- znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona u osób, które palą papierosy
- chroni przed rozwojem miażdżycy