Witamina B6

witamina_b6

Witamina B6 odgrywa bardzo istotną rolę w organizmie człowieka i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Należy ona do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w ważnych życiowych procesach, takich jak metabolizm aminokwasów oraz tworzenie czerwonych krwinek. Po spożyciu, witamina B6 jest wchłaniana prosto z układu pokarmowego i następnie magazynowana w mięśniach i wątrobie pod postacią fosforanu pirydoksalu. Niedobór tej witaminy może powodować na przykład nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego (apatia, bezsenność, drgawki, pogorszenie samopoczucia), stany zapalne skóry, kamicę nerkową, czy też zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego. Witamina B6 występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego (wątroba, mięso, łosoś, mleko, fasola, kiełki pszenicy, marchew, ziemniaki, brązowy ryż, banany, pomidory).

WŁAŚCIWOŚCI:

  • jest niezbędna do produkcji hemoglobiny
  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • zwiększa metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek
  • ma wpływ na spalanie tłuszczu
  • wspomaga leczenie nerek
  • jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego
  • kontroluje poziom homocysteiny (aminokwasu) we krwi
  • zmniejsza ryzyko chorób serca
  • łagodzi skurcze mięśni
  • uczestniczy w tworzeniu przeciwciał
  • umożliwia magazynowanie energii
  • uczestniczy w tworzeniu hormonów i enzymów
  • łagodzi skutki uboczne leków
  • wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz zapalenia warg
  • znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona u osób, które palą papierosy
  • chroni przed rozwojem miażdżycy