Cydr jabłkowy

cydr

Cydr jest otrzymywany podczas procesu fermentacji dojrzałych jabłek. Zawartość alkoholu oscyluje w granicach 1,2-8,5%, jednakże są dostępne także wersje bezalkoholowe. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym orzeźwiającym smakiem. Doskonale gasi pragnienie. Dodatkowo, cydr jest pełen niezbędnych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina A, B1, B6, żelazo, wapń i potas.

WŁAŚCIWOŚCI:

  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi
  • jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed chorobą niedokrwienną serca, jak także przed powstawaniem nowotworów
  • pomaga przy tworzeniu cholesterolu HDL (tzw. dobrej frakcji)
  • obniża stężenie złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę
  • podnosi aktywność immunologiczną organizmu
  • ma właściwości przeciwzapalne
  • wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych
  • likwiduje wolne rodniki
  • ze względu na znaczną zawartość potasu, pomaga kontrolować pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego