Cydr jest otrzymywany podczas procesu fermentacji dojrzałych jabłek. Zawartość alkoholu oscyluje w granicach 1,2-8,5%, jednakże są dostępne także wersje bezalkoholowe. Charakteryzuje się słodko-kwaśnym orzeźwiającym smakiem. Doskonale gasi pragnienie. Dodatkowo, cydr jest pełen niezbędnych witamin i składników mineralnych, takich jak witamina A, B1, B6, żelazo, wapń i potas.
WŁAŚCIWOŚCI:
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi
- jest bogaty w przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed chorobą niedokrwienną serca, jak także przed powstawaniem nowotworów
- pomaga przy tworzeniu cholesterolu HDL (tzw. dobrej frakcji)
- obniża stężenie złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę
- podnosi aktywność immunologiczną organizmu
- ma właściwości przeciwzapalne
- wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych
- likwiduje wolne rodniki
- ze względu na znaczną zawartość potasu, pomaga kontrolować pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego