Mangostan

mangostan

Mangostan jest to owoc wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej. Ma mocną, fioletową barwę i grubą skórkę. Wewnątrz jest biały miąższ, który w smaku przypomina połączenie brzoskwini, pomarańczy i ananasa. Z powodu tego oryginalnego smaku, a także tego, że przez Azjatów uważany jest za jeden z najbardziej cennych, został nazwany „Królową wszelkich owoców”.

Owoce Mangostanu posiadają nadzwyczajne właściwości lecznicze dzięki zawartym w nich ksantonom, które są uważane za jedne z najsilniejszych antyoksydantów.

WŁAŚCIWOŚCI:

  • leczy zainfekowane rany
  • ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne
  • zapobiega odwodnieniu
  • hamuje namnażanie się bakterii powodujących biegunkę
  • oczyszcza jelita
  • dzięki antyoksydantom pomaga opóźnić starzenie się skóry
  • zapobiega powstawaniu nowotworów
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • ma działanie antydepresyjne i przeciwlękowe
  • działa wspomagająco w leczeniu łuszczycy
  • wspomaga organizm w chorobie Alzheimera i Parkinsona
  • pomaga w leczeniu trądziku