Mangostan jest to owoc wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej. Ma mocną, fioletową barwę i grubą skórkę. Wewnątrz jest biały miąższ, który w smaku przypomina połączenie brzoskwini, pomarańczy i ananasa. Z powodu tego oryginalnego smaku, a także tego, że przez Azjatów uważany jest za jeden z najbardziej cennych, został nazwany „Królową wszelkich owoców”.
Owoce Mangostanu posiadają nadzwyczajne właściwości lecznicze dzięki zawartym w nich ksantonom, które są uważane za jedne z najsilniejszych antyoksydantów.
WŁAŚCIWOŚCI:
- leczy zainfekowane rany
- ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne
- zapobiega odwodnieniu
- hamuje namnażanie się bakterii powodujących biegunkę
- oczyszcza jelita
- dzięki antyoksydantom pomaga opóźnić starzenie się skóry
- zapobiega powstawaniu nowotworów
- obniża ciśnienie tętnicze
- ma działanie antydepresyjne i przeciwlękowe
- działa wspomagająco w leczeniu łuszczycy
- wspomaga organizm w chorobie Alzheimera i Parkinsona
- pomaga w leczeniu trądziku