Owoce jagodowe stanowią grupę owoców, które posiadają szczególne wartości odżywcze. Naturalne barwniki nadające im kolor są niezwykle ważne dla organizmu człowieka. Antyoksydanty zawarte w tych owocach posiadają intensywne właściwości przeciwzapalne oraz chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Owoce jagodowe mają niezwykle duże ilości witamin, błonnika i składników mineralnych i odżywczych. Do tej grupy owoców zalicza się między innymi: porzeczki, maliny, winogrona, żurawinę, borówki, jeżyny, truskawki, agrest i poziomki.
WŁAŚCIWOŚCI:
- mają wpływ na jakość cery
- zmniejszają ryzyko nowotworu i chorób serca
- chronią organizm przed chorobami układowymi
- pomagają w zachowaniu dobrego wzroku
- spowalniają procesy starzenia
- zwiększają odporność organizmu
- pomagają zwalczać infekcje
- mają duże ilości witaminy C
- mają wpływ na walkę z objawami przeziębienia i grypy
- bardzo skuteczne antyoksydanty
- niektóre obniżają poziom cukru oraz cholesterolu
- regulują ciśnienie krwi
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego stymuluje pracę jelit
- mają działanie przeciwgorączkowe