Owoce jagodowe

owoce_jagodowe

Owoce jagodowe stanowią grupę owoców, które posiadają szczególne wartości odżywcze. Naturalne barwniki nadające im kolor są niezwykle ważne dla organizmu człowieka. Antyoksydanty zawarte w tych owocach posiadają intensywne właściwości przeciwzapalne oraz chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Owoce jagodowe mają niezwykle duże ilości witamin, błonnika i składników mineralnych i odżywczych. Do tej grupy owoców zalicza się między innymi: porzeczki, maliny, winogrona, żurawinę, borówki, jeżyny, truskawki, agrest i poziomki.

WŁAŚCIWOŚCI:

  • mają wpływ na jakość cery
  • zmniejszają ryzyko nowotworu i chorób serca
  • chronią organizm przed chorobami układowymi
  • pomagają w zachowaniu dobrego wzroku
  • spowalniają procesy starzenia
  • zwiększają odporność organizmu
  • pomagają zwalczać infekcje
  • mają duże ilości witaminy C
  • mają wpływ na walkę z objawami przeziębienia i grypy
  • bardzo skuteczne antyoksydanty
  • niektóre obniżają poziom cukru oraz cholesterolu
  • regulują ciśnienie krwi
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego stymuluje pracę jelit
  • mają działanie przeciwgorączkowe