Marakuja jest to jeden z najbardziej egzotycznych owoców, posiada oryginalny i niepowtarzalny smak i aromat. Jej łacińska nazwa passiflora edulis została nadana przez misjonarzy. Słowo ‚passi’ oznacza cierpienie, a ‚flos’ – kwiat. Jest to spowodowane tym, że kwiaty marakui przynosiły im na myśl gwoździe i koronę cierniową Jezusa. Owoce marakui są fioletowe lub żółte, mają grubą, mocną skórkę. Wewnątrz znajdują się pęcherzyki wypełnione sokiem.
Marakuja jest bogata w witaminę A i C, białko, błonnik i węglowodany.
WŁAŚCIWOŚCI:
- zwiększa odporność organizmu
- pomaga zapobiegać chorobom serca oraz nowotworom
- pobudza trawienie i wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych
- wpływa pozytywnie na cerę
- łagodzi ból gardła
- pomaga w walce z bezsennością
- wspomaga leczenie zapalenia pęcherza
- blokuje działanie histaminy, która powoduje alergie i stany zapalne
- łagodzi objawy astmy